Când am cumpărat această carte nu ştiam absolut nimic despre ea. După ce am citit-o şi am căutat şi alte opinii pe net, am avut surpriza să văd cât de apreciată a fost de alte bloggeriţe şi-n plus, am descoperit că a apărut şi un film după această carte, The Secret Life of Bees, cu actori foarte buni (Dakota Fanning, Jennifer Hudson, Queen Latifah şi alţii). Am ajuns şi eu să o recomand şi vă invit să o cumpăraţi şi să o citiţi, chiar dacă aţi văzut filmul. Merită! Şi nu costă decât 10 lei (cel puţin cu atât am găsit-o în Carrefour).

De cum am început să o citesc, n-am mai putut să o las din mână. Am citit-o în doar 2 zile. M-a făcut să las deoparte şi blogul şi treburile casnice, m-a făcut să renunţ la orice altă activitate pentru a-i descoperi misterul.

Cartea prezintă povestea lui Lily Owens, o fată de 14 ani, ce trăieşte alături de tatăl său, T.Ray, şi dădaca sa, Rosaleen, într-un orăşel din Carolina de Sud, prin anii 1960. Nu este fericită. Tatăl său se poartă urât cu ea, ţipă, o pedepseşte mereu, o foloseşte ca propria servitoare. Nu primeşte dragoste de la acesta, şi-n plus, este marcată şi de tragedia morţii mamei ei, de care este vinovată. Se pare că atunci când avea 4 ani, a pus din greşeală mâna pe un pistol căzut pe podea, iar acesta s-a descărcat, omorându-i mama.

În acea perioadă ţara este zguduită de luptele dintre rase. Preşedintele Johnson a semnat Civil Rights Act, afro-americanii aveau acum voie să voteze, printre altele, dar asta nu însemna că populaţia albă avea să fie de acord cu această decizie. Negrii erau în continuare bătuţi, înjuraţi, ignoraţi şi izolaţi. Pe când se îndrepta să se înscrie în registrul votanţilor, Rosaleen a fost victima urei albilor: a fost bătută, trimisă la închisoare, unde a fost iarăşi bătută, până a ajuns la spital. Lily, care o însoţise în oraş, a fost luată din închisoare de tatăl ei, care a avut grijă să o ameninţe că o pedepseşte. Însă până când s-a întors T.Ray, Lily a luat decizia să fugă de acasă. S-a îndreptat spre oraş, a ajutat-o pe Rosaleen să evadeze din spital, şi împreună au făcut autostopul până în Tiburon, Carolina de Sud, orăşel care era scris pe o iconiţă de-a mamei ei. Acolo cele două se adăpostesc în casa a 3 negrese, August, May şi June, locul unde Lily va învăţa să-şi accepte trecutul şi unde va descoperi iubirea.

De-abia aştept să văd şi filmul, sunt curioasă dacă se ridică la nivelul cărţii.

15 Comments on Viaţa secretă a albinelor – Sue Monk Kidd

  1. Si eu mi-am luat de curand aceasta carte din Carrefour. Am vazut filmul cu ceva vreme inainte, insa nu mi-a placut. Cartea am cumparat-o pentru ca de regula, e mai buna decat filmul. Voi vedea.

  2. De fiecare data cand citesc “albine”,imediat ma duc cu gandu’ la o materie din facultatea..cat sunt ele de mici,atatea boli pot sa aiba si au si niste denumiri de mi se plimba limba-n gura :))

  3. m-ai facut curioasa…am s-o caut si eu in format mobi in limba engleza. si asa sunt pe pauza de vreo luna cu cititul…si nici idei n-aveam!
    thx!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.