Lisa See a devenit una din autoarele mele preferate, alături de Philippa Gregory. Orice roman de-al ei îmi merge direct la suflet, mă emoționează teribil și îmi aduce la cunoștință lucruri de demult, care consider că ar trebui să fie știute de noi toate. Nu strică și că amândouă autoarele au publicat romane istorice, gen literar preferat de mine.

În timp ce citeam “Dragostea Florii-de-Bujor” nu eram convinsă de autenticitatea faptelor prezentate, multe fiind destul de fantastice, mai ales pentru vremurile noastre. Dar la final am aflat că în afară de mici detalii, romanul a prezentat lucrurile așa cum s-au întâmplat.

Ne aflăm în China secolului al XVII-lea. Floare-de-Bujor este o tânără de 16 ani, dintr-o familie nobilă, care se pregătește de căsătorie. Tatăl ei o adoră și de aceea a ales să o învețe carte, făcând din ea o tânără remarcabilă. Mama ei este însă foarte strictă, îi impune să respecte toate regulile, să nu-și facă familia și strămoșii de rușine. De ziua ei, zi care este și sărbătoare națională, tatăl ei prezintă o reprezentație după o operă clasică din literatura chineză, Pavilionul Bujorilor. La reprezentație sunt invitați bărbați de seamă, femeile putând să o vizioneze (de fapt mai mult să o asculte) de după un paravan, pentru a nu fi văzute. În timpul reprezentației, Floare-de-Bujor iese în grădină unde se întâlnește cu un tânăr – lucru complet interzis. Cei doi se îndrăgostesc, se revăd încă 2 nopți, după care familia fetei realizează că s-a întâmplat ceva rău și o închide în cameră. Timpul trece, Floare-de-Bujor se îmbolnăvește de dragoste, ca eroina din Pavilionul Bujorilor. Se încăpățânează să nu mănânce, în schimb citește și scrie foarte mult.

Mai multe nu aș dori să vă dezvălui deoarece aș strica tot farmecul cărții. Dar ce mai pot preciza este că din carte veți afla foarte multe lucruri interesante despre înmormântarea în cultura chineză a secolului al XVII-lea. Ce pași se fac, care sunt regulile, ce cred ei despre viața de după moarte. De asemenea, Floare-de-Bujor nu va fi singura eroină a cărții, veți mai afla de două fete, toate trei realizând o carte de comentarii la Pavilionul Bujorilor, carte ce a fost foarte apreciată (cartea chiar a fost publicată).

Acum de-abia aștept să cumpăr și să citesc “Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” de aceeași autoare.

2 Comments on Dragostea Florii-de-Bujor – Lisa See

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.