Excursie prin țară: ziua 4

Cheile Nerei – Ochiul Beiului

Am luat micul dejun la Băile Herculane, după care ne-am îndreptat spre mașină și am plecat spre Cheile Nerei. Cu tot efortul de ieri, tot mai aveam de condus vreo 100 km, dar speram să ajungem cât mai devreme. Și-am mers și am tot mers, ne-am mai oprit printr-un sat să luăm mâncare pentru acea zi (pâine, pateuri, biscuiți, mere, apă). Am descoperit apoi că drumul pe care intenționam să mergem este foarte prost și că n-aveam cum să mergem pe el, așa că am mers pe alt drum și bine am făcut, căci am văzut așa că puteam merge destul de mult cu mașina. Astfel o bună parte din drum, pe care credeam că o vom parcurge pe jos, am făcut-o cu mașina.

Porțiunea finală spre Parcul Național Cheile Nerei este foarte îngustă, de-abia încap 2 mașini una lângă alta, dar este drum bun. Și partea bună e că sunt și o mulțime de indicatoare care te îndrumă în direcția cea bună. Când am ajuns la destinație, am citit că s-ar plăti o taxă de rezervație de 5 lei, însă nu era nimeni prin zonă să ne-o ceară, așa că am parcat mașina pe unde am putut (este o parcare, dar modestă tare, cam de 5-6 mașini și era și plină) și am început să ne facem bagajul.

N-am menționat până acum dar în această excursie n-am plecat cu valize pline de haine. Nu am venit aici să fac moda, mi-am luat blugi, tricouri, pantaloni sport. Cât să încapă într-un rucsac de 35L. Am scos majoritatea hainelor, le-am pus în pungi, și am lăsat în rucsac: sac de dormit, mâncare, tricou de schimb, alte schimburi, pantaloni+bluza de dormit, izopren. Felix a cărat și cortul + apă.

 

Aceste poze le-am făcut de fapt a doua zi, când ne întorceam, am vrut să am o poză cu rucsacul în spate. 🙂 Dar le pun aici ca să vedeți cam cum eram echipați.

Și am pornit la drum. Pe parcurs am văzut că și acest drum, până la camping, se putea parcurge cu mașina dar avea destul de multe denivelări, gropi, pietre, ne era teamă să nu rămânem cu mașina pe acolo. Dacă eram cu mașina noastră obișnuită, ar fi mers, dar pentru drum am luat alta, tot cu 4 locuri, dar care consumă mai puțin, ca să mai facem economie. Și aceasta este destul de joasă, așa că n-am vrut să riscăm.

Am mers și am tot mers, până am dat de Cascada Văioaga. Habar n-aveam că la pachet cu Ochiul Beiului vom primi și ocazia de a admira această cascadă. Am coborât până la ea, ne-am odihnit puțin, am făcut poze, și ne-am pregătit să pornim iarăși la drum.

 

Și-am mai mers (nu mai țin minte exact cât timp, dar oricum, destul de mult și destul de obositor pentru cineva ca mine, fără antrenament) până am ajuns în zona de camping. De aici nu mai știam exact pe unde e drumul, dar l-am descoperit într-un final, era printr-o porțiune îngustă, pe lângă un gard – dacă nu te uiți atent și nu cauți, nu prea ai cum să găsești drumul, fiind bine ascuns de copaci și mascat de acel gard.

Acest drum era ultima porțiune către Ochiul Beiului. Deja eram din ce în ce mai obosită, dar am mai rezistat cele să zicem 30 de minute de urcuș, până am ajuns în locul minunat numit Ochiul Beiului. Apa turcoaz m-a încântat teribil, este exact ca în pozele pe care le văzusem, locul nu m-a dezamăgit deloc. A meritat tot efortul depus de a ajunge până acolo.

Lacul are o suprafață de 284 mp și o adâncime de 3.6 m. Datorită izvorului care îl alimentează, acest lac nu îngheață iarna. De altfel, iarna, datorită temperaturii apei, poposesc păsări migratoare precum stârci cenușii și rațe sălbatice.Lacul Ochiul Beiului este poziţionat aproape de cele 3 cascade ale râului Beuşniţa, rezervaţia naturală cu aceleaşi nume. (sursa)

  

De la Ochiul Beiului am pornit încet către zona de camping. Ne gândeam că poate o să ajungem și la  Lacul Dracului, dar asta ar fi însemnat să coborâm iarăși până la mașină (deci cam 2 ore de mers) apoi să mergem pe alt drum, tot cam la fel de mare ca acesta, dar mai dificil. Și deja era 6 seara. Și eu cel puțin eram foarte obosită, nemulțumită de încălțămintea mea de la care aveam deja răni la degete. Așa că am renunțat să mai ajungem și aici. Și cred că am făcut bine, când am ajuns acasă m-am informat puțin despre Lacul Dracului și m-am speriat când am văzut traseul – mers pe lângă stânci ținându-te doar de o frânghie, mers pe poduri care mai că nu cad, vipere pe drum. Nu știu acum dacă acel traseu este singurul, dar eu pe acesta l-am văzut pe un blog al unor tineri care au fost până la Lacul Dracului.

Și am ajuns în zona de camping, unde am aflat că se plătește o taxă de 10 lei/cort, care este colectată a doua zi de dimineață. Speram să găsim vreun restaurant ceva (mai ales că este o păstrăvărie aici), dar din păcate a trebuit să recurgem la mâncarea adusă cu noi, adică pateu cu pâine. Înainte să mâncăm băieții au asamblat corturile, ne-am băgat bagajele înăuntru, am așezat sacii de dormit, am scos lanternele. Am servit apoi masa, eram oricum lihniți de foame după atâta efort (în plus, nu mai mâncasem de dimineață aproape nimic, doar mici gustări).

Dar ziua nu s-a terminat aici…

 

În prima poză: cortul nostru – în poză pare mic, dar încap lejer 2 persoane, ba chiar și 3, dacă se insistă. 🙂

Era de-abia 7, 8 seara, am mai stat fiecare în cort vorbind, ascultam zgomotele din jur, lumea era încă foarte activă, numai noi eram așa obosiți și plictisiți. Zona de camping se tot aglomera, tot ajungeau mașini, mai apăreau corturi. Spre noapte era deja destul de plin.

Am adormit însă la un moment dat am început să aud o talangă. Mi s-a părut că cineva din zonă a și zis că se plimbă o vacă printre corturi, dar n-am băgat prea mult de seamă și am adormit. Însă toată noaptea s-a auzit acea talangă, de câte ori mă trezeam 2-3 secunde, o auzeam.

A doua zi prietenii noștri ne-au povestit că într-adevăr a fost vorba de o vacă și mai mult, că acea vacă, când s-a strecurat printre corturi, a lovit puțin cortul lor. După care nu au dormit foarte liniștiți, de teamă ca nu cumva vaca, în plimbările ei (chiar toată noaptea a umblat) să nu calce pe cort. Nu mai zic de bălegarul care l-a lăsat în urmă, printre corturi.

Noi am fost chiar norocoși. Nu am găsit nici astfel de resturi pe lângă cort și nici nu am interacționat direct cu animalul. Trebuie să amintesc și de șoriceii care umblau prin tufișurile de lângă zona de camping. Eu nu i-am văzut, însă au fost depistați de ceilalți din grup.

Era să uit să vă povestesc cum a fost această primă experiență la cort. Am dormit foarte bine, am avut spațiu suficient, un sac de dormit bun și călduros, plus izoprenul de dedesubt. Mi-a zis Felix că o să se facă frig la noapte, însă m-am îmbrăcat cu pantaloni 3/4 și un maiou. Și cum erau vreo 20 de grade când ne-am culcat, nici n-am închis sacii de dormit. Pe timpul nopții m-am mai trezit și simțeam că îmi este frig așa că întâi am închis sacii de dormit, după câteva ore m-am trezit din nou, mi-am pus un hanorac pe mine, după alte câteva ore m-am trezit și mi-am pus gluga de la hanorac în cap și m-am băgat toată în sacul de dormit inclusiv capul. 🙂 Cred că noaptea au fost vreo 5 grade afară. Iar sacul meu de dormit era potrivit mai mult pentru 15 grade iar al lui Felix pentru 10 grade. Dar oricum în cort era destul de bine, s-a păstrat căldura. Dimineață nu ne mai venea să ieșim din el.

Ziua a 4-a a fost una dintre cele mai dificile însă nu mi-a părut rău că am ales să facem acest traseu. Apreciez aceste frumuseți naturale mai mult decât muzee, biserici sau parcuri, și consider că merită un drum lung, obositor și o noapte la cort. Iar această noapte la cort a fost interesantă și cred că fiecare dintre noi trebuie să aibă și o astfel de experiență.

Zilele următoare vă aștept cu a partea a V-a, despre Țara Hațegului.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thanks for passing by↓

Nice Anca Andreea Roibu Mâzgălica Anca Grigoras miki ramona strinu ch3815h Ana Q. Hapi Laura Ana Aurelia Roxana I Paula Oana S. Oana Diana Laurentiu Louise20s Raluca Alexandra Stefania Ionela Anca Ino Monica Iulian ch3815h Raluca Enache Lavinia Ana Muraru monica

21 Comments on Excursie prin țară: ziua 4

 1. Nice
  August 25, 2012 at 9:18 am (6 years ago)

  Imi plac foarte mult pozele de la Cascada Vaioaga si cele cu Lacul Ochiul Beiului. Cheile Nerei este o zona calcaroasa pe care mi-as fi dorit s-o vad, nu am avut ocazia deocamdata. Intotdeauna am gasit fascinante formele reliefului carstic(atat endocarstul cat mai ales exocarstul).

  Reply
  • Mihaela
   August 26, 2012 at 11:48 am (6 years ago)

   Ma bucur ca ti-au placut pozele. Pozele mai deosebite sunt facute de iubitul meu, eu n-am rabdare sa schimb setari, sa pun pe trepied, etc. 🙂

   Reply
 2. ramona strinu
  August 25, 2012 at 1:59 pm (6 years ago)

  Primit articolul mult asteptat si citit cu drag! Astept continuarea povestii 🙂
  Ps: Si mie imi place mai mult sa vad un peisaj montan, cascada, priveliste din natura decat un muzeu, galerie, cladire!

  Reply
  • Mihaela
   August 26, 2012 at 11:47 am (6 years ago)

   Da, mi se par mai spectaculoase si impresionante acele locuri/obiecte naturale, decat cele facute de mana omului.

   Reply
 3. ch3815h
  August 25, 2012 at 2:30 pm (6 years ago)

  de ce-i zice tocmai asa lacului? 🙂

  Reply
  • Mihaela
   August 26, 2012 at 11:49 am (6 years ago)

   Nu stiam, asa ca m-am interesat:
   Se spune ca aceste locuri au fost stapanite de un pasa hain. Acesta avea un fiu de o rara frumusete. Se zice ca avea ochii albastri si expresivi incat daca te uitai in ei, pur si simplu te pierdeai. Tanarul acesta frumos obisnuia sa mearga la vanatoare in aceste paduri. Intr-o zi, in Poiana Florii se intalni cu o frumoasa fata de valah care era cu oile la pascut. De indata ce privirile li s-au intalnit, se indragostira pe loc unu de celalalt. Pasa, tatal beiului, afla ca fiul sau s-a indragostit de o fata de valah si imediat trimite slugile sa o omoare. Slugile se duc o omoara pe iubita tanarului. Cand tanarul bei o gaseste pe fata fara suflare varsa lacrimi amare dupa ea, insa degeaba.. Atunci, tanarul realizeaza ca nu mai poate sa-si aduca la viata iubita si isi pune capat zilelor. Iar, din lacrimile si jertfa lui, lua fiinta lacul albastru si cristalin precum ochii si sufletul lui. Mai multe aici: http://www.meleaguri.ro/2010/01/29/ochiul-beiului-un-lac-din-povesti/

   Reply
   • ch3815h
    August 26, 2012 at 12:00 pm (6 years ago)

    ce-nseamna duelul, divergenta de viziuni intre generatii, traditiile vazute doar ca repetare de actiuni respectate fara o prealabila internalizare a semnificatiilor lor!
    multumesc pentru poveste, you made my day today. si la fel si excursia capata valente si mai inalte odata cu semnificatiile acestei povesti.
    duminica frumoasa iti doresc. 🙂

    Reply
    • Mihaela
     August 26, 2012 at 12:16 pm (6 years ago)

     Si mie mi-a placut povestea. 🙂
     O duminica frumoasa si tie!

     Reply
 4. Ana Q.
  August 25, 2012 at 3:47 pm (6 years ago)

  Asa zic si eu la finalul unei calatorii “mai grele”. chiar daca pe moment ma vait de picioare, de oboseala, de lipsa de chef, la final, cand ma uit in urma, imi amintesc si mai rasfoiesc si pozele imi dau seama ca a meritat din plin!
  foarte frumoase fotografiile cat si destinatia aleasa!

  Reply
  • Mihaela
   August 26, 2012 at 11:47 am (6 years ago)

   Multumesc! Da, a meritat pe deplin excursia.

   Reply
 5. Hapi
  August 25, 2012 at 4:07 pm (6 years ago)

  Superb, superb
  Si-mi place ca povestesti detalii despre niste locuri care mie.mi sunt necunoscute
  Amuzanta intamplarea cu vaca si….lasa, Mihaela ca mai bine a venit o cornuta decat ursul 😀

  Reply
  • Mihaela
   August 26, 2012 at 11:46 am (6 years ago)

   Asa este. Dar fiind loc amenajat poate ar fi trebuit cineva sa aiba grija sa nu se intample din astea. 🙂

   Reply
 6. Aurelia
  August 25, 2012 at 8:24 pm (6 years ago)

  Superbe locuri. Distractie placuta si sa va bucurati de “ozonul” din jur.

  Reply
  • Mihaela
   August 26, 2012 at 11:45 am (6 years ago)

   Multumesc Aurelia! Ne-am intors deja dar oricum urmeaza sa mai facem o excursie. 🙂

   Reply
 7. Oana
  August 26, 2012 at 2:50 pm (6 years ago)

  Ce fain e lacul, acolo n-am fost niciodata. Cat despre mers cu cortul, I love it!

  Reply
 8. Laurentiu
  August 26, 2012 at 8:12 pm (6 years ago)

  Parcul ala de la Cheile Nerei e de-a dreptul fantastic! Ati avut un traseu mirific!

  Reply
 9. Veronica
  August 28, 2012 at 10:51 pm (6 years ago)

  Sper ca te-ai distrat, esti printre putini bloggeri care pune poze cu el pe blog, majoritatea se feresc, eu apreciaz asta…

  Reply
  • Mihaela
   August 29, 2012 at 11:15 am (6 years ago)

   Da, m-am distrat. Nu ma deranjeaza sa pun poze. 🙂

   Reply

3Pingbacks & Trackbacks on Excursie prin țară: ziua 4

 1. […] o noapte la cort, ne-am trezit dis-de-dimineață și am început să ne strângem lucrurile, după care ne-am […]

 2. […] pentru ca aici am vazut niste trasee bifate in concediu de Mihaela, citind impresiile ei, ne-am zis ca aici sigur vom ajunge si noi. Ceas de-asta inteligent mi-am […]

 3. […] despre excursia prin ţară: v-am povestit despre lacul cu apă turcoaz numit Ochiul Beiului, despre oraşele mele preferate, Sighişoara, Braşov şi […]

Leave a Reply

More in călătorii, personal, timp liber
Excursie prin țară: ziua 3

Curtea de Argeș - Râmnicu Vâlcea - Peștera Muierii - Tg Jiu (Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii) - Băile...

Close