Excursie prin țară: ziua 3

Curtea de Argeș – Râmnicu Vâlcea – Peștera Muierii – Tg Jiu (Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii) – Băile Herculane

Am plecat dis-de-dimineață din Vidraru spre Râmnicu Vâlcea, unde voiam să ne oprim puțin, pentru ca prietena care mergea cu noi să-și revadă orașul copilăriei. Am trecut și prin Curtea de Argeș dar n-am oprit, ne-am uitat din mașină cât s-a putut, pentru că oricum am mai trecut pe aici și acum 3 ani.

La Râmnicu Vâlcea am mers prin centrul orașului și apoi ne-am dus către Parcul Zăvoi, unul dintre cele mai vechi parcuri din țară și cel mai mare parc din oraș. Ne-am plimbat prin tot parcul, după care ne-am urcat în mașină și am plecat spre Peștera Muierii.

De mult timp doream să vizitez o peșteră. Pe lista mea se află mai multe, dar Peștera Muierii era singura care se potrivea cu traseul nostru. Am găsit aici o parcare mare, gratuită, câteva restaurante, vânzători de suveniruri. Am urcat niște scări spre Peșteră, am plătit biletul de intrare (5 lei/adult + 5 lei/taxă foto, video) și am așteptat să intrăm. Nu se intră în grupuri mai mari de 80 de persoane iar intrarea se face la fiecare oră  (deci la fix se intră).

Am avut și un ghid, care era și pe post de supraveghetor, se uita să nu rămână lumea în urmă și atenționa din când în când să nu atingem stalactitele și stalagmitele. Am admirat aici Bazinele Mici, Orga, Domul Mic, Domul Mare, Sala Turcului, Cascada Împietrită și multe altele. O porțiune din drum se parcurge în mersul piticului, așa că am făcut și un pic de exercițiu fizic în peșteră. E ciudat să mergi într-un spațiu atât de jos și îngust, așa că atenție celor care suferă de claustrofobie. Mie mi-a plăcut. 🙂 Lungimea drumului parcurs este de aproximativ 1100 de metri.

Mi-a plăcut mult experiența și de-abia aștept să vizitez și alte peșteri din țară, precum Peştera Scărişoara sau Peştera Urşilor. La ieșire am cumpărat și un suvenir, un magnet de frigider (5 lei), și am luat masa la unul din restaurantele din zonă. Din păcate nu se puteau servi decât grătare cu cartofi prăjiți, deși meniul conținea mult mai multe preparate.

  

A doua poză: mersul piticului 🙂

  

Ultima poză: la ieșirea din Peștera Muierii

După masă ne-am urcat în mașină și am plecat spre Tg Jiu. Am început să căutăm pe net localizarea celor trei piese de sculptură monumentală ale Ansamblului Monumental, pentru că n-am văzut prin oraș vreun indicator. Am găsit mai întâi Coloana Infinitului – am parcat în apropiere și ne-am dus să ne plimbăm puțin prin parc. Mi-a plăcut foarte mult sculptura, se vede într-adevăr deosebit și chiar și parcul unde este amplasat este foarte frumos…mai mare dragul să te plimbi prin el.

Celelalte 2 sculpturi se află într-un alt parc (Parcul Central), aflat în capătul opus. Mi-au plăcut mai puțin decât Coloana Infinitului, dar am fost impresionată de semnificația lor. Poarta Sărutului se vrea a fi poarta prin care se face trecerea către o altă viață, iar Masa Tăcerii simbolizează masa de dinaintea confruntării și de la care pleacă la luptă eroii. Parcul Central este iarăși un parc deosebit, mare, verde, cu multe spații de joacă pentru copii. În imediata apropiere se află Insulița Jiului, cu alte spații de joacă pentru copii, un pod frumos, multă verdeață.

 

 

Planul era să ne oprim undeva lângă Tg Jiu și să ne cazăm, însă era încă devreme și ne-am gândit să mergem mai departe ca să ne fie mai ușor a doua zi, când urma să mergem spre Parcul Național Cheile Nerei. Și bine am făcut, căci altfel am fi ajuns foarte târziu la Cheile Nerei și n-am fi avut cum să urcăm și să ajungem la Ochiul Beiului pe lumină.

Am mai condus câteva ore până la Băile Herculane. Ultima porțiune de drum a fost foarte proastă, cu multe gropi, denivelări…nu am mai avut rău de mașină din copilărie, dar pe astfel de drumuri nu m-am simțit prea bine. Am ajuns cam pe întuneric la Băile Herculane, loc unde nu ne-am gândit că vom ajunge, altfel planificam să vizităm și aici câte ceva. Am oprit la prima pensiune care ne-a ieșit în cale, Pensiunea Cardinal (100 lei/camera dublă/noapte). Nu m-aș fi așteptat să nimerim camere atât de bune – la mansardă, foarte mari, cu baie mare, pat mare, tv, frigider, prosoape curate. Parcă nu avea balcon, dar nici nu aveam nevoie. Geamurile erau cu plasă, așa încât n-aveam grija țânțarilor. Din păcate nu au restaurant amenajat, însă am primit 10% reducere pentru mic dejun la Pensiunea Magic din aceeași localitate.

La pensiune am primit și o broșură cu obiective turistice din Băile Herculane și diverse activități care se pot întreprinde. Chiar mi-a părut rău că n-am avut timp să explorăm și acest oraș, mi-ar fi plăcut să vizitez Chipul lui Decebal, Porțile de Fier I, Cazanele Dunării, eventual să mergem cu o ambarcațiune într-o croazieră pe Dunăre. Eh, data viitoare. 🙂

  

 

Și cam asta a fost a treia zi. O zi plină, în care am vizitat multe și am și parcurs o porțiune măricică de drum. Am plecat de dimineață, am ajuns pe întuneric la pensiunea unde ne-am cazat.

Vă aștept mâine cu următorul articol, despre Cheile Nerei. 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thanks for passing by↓

Paula Ramona Bacu Anca Grigoras Zana Anca Raluca Alexandra Andreea Roibu Aliceee Traveler Raluca N. ramona strinu Nice coco Roxy's blog Stefania Laurentiu Diana Hapi Oana S. Danny Ino miki Laura Ioana monica

14 Comments on Excursie prin țară: ziua 3

 1. Aliceee Traveler
  August 24, 2012 at 11:58 am (6 years ago)

  Superb!!! in pestera Muierii vreau si eu !!!
  Chiar frumoasa camera de la Cardinal

  Reply
  • Mihaela
   August 24, 2012 at 12:06 pm (6 years ago)

   Da, foarte frumoasa si mare! 🙂 Daca mai ajungem pe la Baile Herculane tot aici vreau sa ne cazam.

   Reply
 2. ramona strinu
  August 24, 2012 at 1:37 pm (6 years ago)

  Am vazut si eu tot ceea ce ai enumerat tu. Astept cu entuziasm postarea de maine! Nu de alta dar cand voi merge si eu pe Cheile Nerei voi fi informata din articolul tau!

  Reply
  • Mihaela
   August 24, 2012 at 3:50 pm (6 years ago)

   Postarea e deja scrisa si pregatita, apare maine dimineata la 9. 🙂 Sper sa-ti placa.

   Reply
 3. Nice
  August 24, 2012 at 1:48 pm (6 years ago)

  Nu am vazut niciunul din obiectivele mentionate in articol, poate doar Cazenele Dunarii (unde nu ati ajuns voi), dar cel mai mult imi doresc sa merg la Tg Jiu…
  Dintre pesteri am vizitat Topolita si Ursilor si visez la…Postojna. 😀 😛
  Foarte reusita poza in care ai in spate Coloana Infinitului. 🙂

  Reply
  • Mihaela
   August 24, 2012 at 3:50 pm (6 years ago)

   Da, imi place mult cum a iesit poza aia. 🙂

   Reply
 4. coco
  August 24, 2012 at 2:41 pm (6 years ago)

  frumos , am fost !

  Reply
 5. Roxy's blog
  August 24, 2012 at 4:04 pm (6 years ago)

  Frumos la Peștera Muierii 🙂
  Vreau si eu sa ajung pe acolo candva 🙂

  Reply
  • Mihaela
   August 26, 2012 at 11:48 am (6 years ago)

   Da, e f frumos. 🙂

   Reply
 6. Laurentiu
  August 24, 2012 at 7:55 pm (6 years ago)

  Dragut traseul..sper sa ajung si eu in Tg Jiu in perioada urmatoare..n-am mai fost de ani buni.

  Reply
 7. Hapi
  August 25, 2012 at 4:02 pm (6 years ago)

  Hm, hm. In pestera aia nu as fi intrat probabil Nu vizitez decat grote mari, cum ar fi Jeitta din Liban 🙂 Nu sunt claustrofoba intr-un lift dar categoric imi bate inima repede daca ma introduci intr-o chestie in care trebuie sa ma aplec ca sa merg pe sub pamant 😀

  Si apropo de lipsa marcajelor_ asta e o mare problema la noi 🙁 Ma refer acum la facptul ca monumente care din Tg JIu trebuie semnalizate

  Reply
  • Mihaela
   August 26, 2012 at 11:46 am (6 years ago)

   Da, este o problema. Au fost si locuri bine marcate, ca Ochiul Beiului…asa ar trebui sa fie toate.

   Reply
 8. Danny
  August 26, 2012 at 6:51 pm (6 years ago)

  Din ce in ce mai mult imi place itinerariul pe care l-ai parcurs, am vazut ca ai trecut si pe la mine prin judet (Arges) si apoi operele lui Brancusi… Intr-adevar o calatorie care sa-ti imbogateasca cunostintele si sa-ti deschida noi orizonturi!
  Altfel, despre cele doua drumuri din Romania tot mai cautate de turisti, am scris si eu pe blog, ti-as multumi frumos daca ai vrea sa raspunzi la intrebarea pe care am pus-o!

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Excursie prin țară: ziua 3

 1. […] Muierii și cum arată astăzi operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Reportaj și imagini de Mihaela Anghel. psa. gianina picioruş teologie pentru […]

Leave a Reply

More in călătorii, personal, timp liber
Excursie prin țară: ziua 2

Transfăgărășan - Barajul Vidraru După ce-am luat micul dejun la Pensiunea Denis din Daneș, am plecat către Transfăgărășan. Planul era...

Close