The Lady of the Rivers/Doamna apelor – Philippa Gregory

La vreo săptămână după ce am terminat de citit The Lady of the Rivers, varianta în limba engleză, am descoperit în biblioteca mamei volumul Doamna apelor, adică cartea tradusă în limba română. Nu știu când a apărut, probabil nu cu mult timp în urmă, altfel aș fi aflat de carte. Cu toate acestea nu-mi pare rău că am citit versiunea în engleză și îmi pare bine că vă pot recomanda acum o carte pe care toată lumea poate să o cumpere și o să citească.

Doamna apelor readuce la viață una dintre cele mai misterioase figuri feminine ale Angliei medievale, Jacquetta de Luxemburg, mama reginei Elizabeth Woodville. Urmașă a Melusinei, frumoasa zeiță a râurilor din mitologia vest-europeană, Jacquetta îi moștenește puterile vizionare și vrăjitorești, însă le folosește doar în momentele cruciale ale vieții. Căsătorită cu ducele de Bedford și înrudită astfel cu familia regală, aceasta ajunge în scurt timp una dintre primele doamne ale Curții Lancaster. Deși moartea soțului și căsătoria din dragoste cu un bărbat inferior ca rang și avere îi răpesc acest statut privilegiat, în mijlocul luptelor sângeroase ce dezbină țara, Jacquetta reușește să-€‘și împlinească unul dintre cele mai ambițioase vise: acela de a-€‘și vedea fiica urcînd pe tronul Angliei.

Cei care au citit Regina albă vor recunoaște în această carte anumite personaje și vor putea să se mai lămurească cu anumite lucruri din trecutul reginei Elizabeth Woodville.

Deși începutul l-am considerat cam plictisitor, cu niște întâmplări la care a participat și Ioana d’Arc, pe parcurs am început să mă simt din ce în ce mai “legată” de acțiune, de nici nu-mi venea să mai las cartea din mână. Ca în toate cărțile Philippei Gregory realitatea istorică se împletește cu ficțiunea, aducând suspans și frumusețe unei istorii de demult. Mi se pare fascinantă istoria monarhiei engleze, dar pe de altă parte mă cutremură acele pasaje în care ni se povestește despre cum erau pedepsiți cei considerați trădători, vrăjitori (și aici intrau și cei care credeau în astrologie) sau eretici. Dar asta e istoria, trebuie să o cunoaștem, oricât de îngrozitoare ni s-ar părea.

The Lady of the Rivers mi-a fost împrumutată de Raluca, care a cumpărat-o de pe bookdepository. Puteți cumpăra cartea în limba română din orice librărie, la prețul de 40 lei.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thanks for passing by↓

Roxana I Mâzgălica Raluca Nice ch3815h Ema Carmen roberts crisa Ocrainschi Lola Hapi Diana Danny Alina Cornelia Stefanut Diana Shamaa

7 Comments on The Lady of the Rivers/Doamna apelor – Philippa Gregory

 1. ch3815h
  September 6, 2012 at 6:50 pm (6 years ago)

  frumos! 🙂

  Reply
 2. Hapi
  September 8, 2012 at 12:31 pm (6 years ago)

  Asadar are o vaga legatura cu Regina Alba sau nu chiar?
  Ca sa stiu pe care s-o achizitionez, imi place acest gen de lectura

  Reply
  • Mihaela
   September 13, 2012 at 2:16 pm (6 years ago)

   Da, da. The Lady of the Rivers este de fapt povestea mamei Reginei Albe. 🙂

   Reply
 3. Danny
  September 9, 2012 at 7:26 pm (6 years ago)

  Pare interesanta cartea, imi plac cartile care insereaza si referinte istorice.

  Reply
  • Mihaela
   September 13, 2012 at 2:15 pm (6 years ago)

   Este foarte interesanta. Si mie imi plac aceste carti, care contin si un sambure de adevar.

   Reply
 4. Corina
  September 14, 2012 at 6:30 pm (6 years ago)

  Te-ai uitat si pe varianta in Romana, observi ceva modificari, ca tot vorbim de astfel tu Mihaela ai vrun astfel de personaj preferat,ai vrea sa fi in pielea unui anume persoanaj?

  Reply
  • Mihaela
   September 14, 2012 at 7:32 pm (6 years ago)

   Nu m-am uitat pe varianta in romana. Un personaj preferat? Pai chiar Jacquetta – un exemplu de femeie puternica, care a luptat pentru familia ei, dar si pentru prieteni.

   Reply

Leave a Reply

More in cărţi
The Queen’s Fool – Philippa Gregory

Știți cum e cu cărțile Philippei Gregory? Oricât de ocupată aș fi, oricât de obosită, tot găsesc timp să mai...

Close