La vreo săptămână după ce am terminat de citit The Lady of the Rivers, varianta în limba engleză, am descoperit în biblioteca mamei volumul Doamna apelor, adică cartea tradusă în limba română. Nu știu când a apărut, probabil nu cu mult timp în urmă, altfel aș fi aflat de carte. Cu toate acestea nu-mi pare rău că am citit versiunea în engleză și îmi pare bine că vă pot recomanda acum o carte pe care toată lumea poate să o cumpere și o să citească.

Doamna apelor readuce la viață una dintre cele mai misterioase figuri feminine ale Angliei medievale, Jacquetta de Luxemburg, mama reginei Elizabeth Woodville. Urmașă a Melusinei, frumoasa zeiță a râurilor din mitologia vest-europeană, Jacquetta îi moștenește puterile vizionare și vrăjitorești, însă le folosește doar în momentele cruciale ale vieții. Căsătorită cu ducele de Bedford și înrudită astfel cu familia regală, aceasta ajunge în scurt timp una dintre primele doamne ale Curții Lancaster. Deși moartea soțului și căsătoria din dragoste cu un bărbat inferior ca rang și avere îi răpesc acest statut privilegiat, în mijlocul luptelor sângeroase ce dezbină țara, Jacquetta reușește să-€‘și împlinească unul dintre cele mai ambițioase vise: acela de a-€‘și vedea fiica urcînd pe tronul Angliei.

Cei care au citit Regina albă vor recunoaște în această carte anumite personaje și vor putea să se mai lămurească cu anumite lucruri din trecutul reginei Elizabeth Woodville.

Deși începutul l-am considerat cam plictisitor, cu niște întâmplări la care a participat și Ioana d’Arc, pe parcurs am început să mă simt din ce în ce mai “legată” de acțiune, de nici nu-mi venea să mai las cartea din mână. Ca în toate cărțile Philippei Gregory realitatea istorică se împletește cu ficțiunea, aducând suspans și frumusețe unei istorii de demult. Mi se pare fascinantă istoria monarhiei engleze, dar pe de altă parte mă cutremură acele pasaje în care ni se povestește despre cum erau pedepsiți cei considerați trădători, vrăjitori (și aici intrau și cei care credeau în astrologie) sau eretici. Dar asta e istoria, trebuie să o cunoaștem, oricât de îngrozitoare ni s-ar părea.

The Lady of the Rivers mi-a fost împrumutată de Raluca, care a cumpărat-o de pe bookdepository. Puteți cumpăra cartea în limba română din orice librărie, la prețul de 40 lei.

7 Comments on The Lady of the Rivers/Doamna apelor – Philippa Gregory

  1. Te-ai uitat si pe varianta in Romana, observi ceva modificari, ca tot vorbim de astfel tu Mihaela ai vrun astfel de personaj preferat,ai vrea sa fi in pielea unui anume persoanaj?

    • Nu m-am uitat pe varianta in romana. Un personaj preferat? Pai chiar Jacquetta – un exemplu de femeie puternica, care a luptat pentru familia ei, dar si pentru prieteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.