Îmi place să citesc cărți despre monarhia Angliei, fie că e vorba de biografii, romane istorice sau ficțiune. Cred că am citit zeci de astfel de cărți, câteva împrumutate de la British Council, altele scrise de Philippa Gregory. Sunt însă câteva cărți despre membrii monarhiei mai puțin serioase, unele amuzante, altele satire, care de asemenea îmi plac foarte mult.

Una din ele este Alteța Sa cititoare, scrisă de Alan Bennett.  Am fost captivată de subiectul cărții, și anume pasiunea reginei de a citi și lupta acesteia pentru a-și păstra hobby-ul.

Regina Angliei nu ar fi aflat niciodată de bibliobuzul parcat chiar lângă Palatul Buckingham dacă nu ar fi fost hărmălaia provocată de cei doi căţei ai săi. După ce potoleşte tot tărăboiul, se hotărăşte să-şi prezinte scuzele pentru tot vacarmul iscat şi sfârşeşte prin a împrumuta un roman de Ivy Compton-Burne. O lectură cam anostă, ce-i drept, dar buna educaţie îi cere să o ducă la bun sfârşit, şi – ca să nu pară nepoliticoasă – mai ia încă un roman la citit. A doua alegere, mai fericită, trezeşte în Regină o adevărată pasiune pentru lectură, iar îndatoririle sale oficiale încep să aibă de suferit, spre disperarea Casei Regale şi a Parlamentului.

În timp ce Regina devorează carte după carte, de la Hardy la Brookner, Proust şi Samuel Becke, întreg anturajul său conspiră frenetic pentru a pune capăt odiseei literare a Suveranei. Maiestatea Sa cochetează cu gândul de a deveni doar Alteţa Sa cititoare.

Te-ai gândi că cititul este o pasiune nobilă. Cine și-ar dori ca cel de lângă el să nu mai citească? Ei, se pare că în carte Primul Ministru și alți oficiali de la palat sunt împotriva noii pasiuni a reginei, cititul. Ei consideră că regina nu trebuie să aibă anumite vederi, trebuie să fie mereu obiectivă, nu trebuie să se dedice unui lucru prea mult pentru a nu crea confuzie și dezbinare în cadrul populației. După părerea lor, regina trebuie să aibă o atitudine de interes față de aproape orice, fără însă să se exagereze, pentru că altfel să fie văzută ca fiind aproape de toți locuitorii țării. Nu ajută faptul că regina pare să își realizeze îndatoririle profesionale cu mai puțin chef, că citește pe ascuns și are tot felul de idei, care includ cititul, precum organizarea de întâlniri cu scriitori sau discuții despre cărți cu Primul Ministru.

Se încearcă tot felul de tertipuri pentru a o determina pe regină să renunțe la citit. Este îndepărtat de la curte tânărul care o consilia în domeniul literaturii, îi sunt ascunse cărțile, i se aranjează un program cât mai încărcat pentru a nu avea deloc timp liber pentru citit. Dar nimic nu o oprește pe regină. Citește din ce în ce mai mult, începe să învețe, să înțeleagă, acum apreciază cărțile care la început i s-au părut plictisitoare și greoaie.

Cititul însă nu e de ajuns, la un moment dat începe să-și dorească mai mult. Nu vrea doar să stea pe margine și să observe, vrea să se implice, să realizeze ceva. Despre ce e vorba mai exact, puteți afla din carte, pe care vă invit să o citiți.

11 Comments on Alteța Sa cititoare – Alan Bennett

 1. Si eu am pe lista de To Read cartea asta, sper sa dau de ea la biblioteca in curand, prefer varianta asta pentru ca nu mai am loc pentru carti in casa.

  Si mie mi s-a parut tare faina descrierea, abia astept sa o citesc ca sa schimbam impresii!

  Imi place mult cand postezi despre carti, imi dai idei!

  • Ma bucur ca-ti plac recomandarile de carti Alexandra! O sa mai fie, pentru ca am mai facut rost de carti si de la mama mea, care citeste cam acelasi gen. Am noroc, nu trebuie sa dau numai eu bani pe carti. 🙂

   • Iti recomand Goodreads, daca nu ai deja cont acolo. Eu am constatat ca mi-e mult mai usor sa imi monitorizez lectura cu ajutorul acestui site, ca sa nu mai zic ca ma captiveaza efectiv, stau cu orele si ma uit la carti.

    Da, si aspectul financiar este destul de important, cartile sunt totusi si un produs. Eu am ajuns sa imi iau doar cartile esentiale pentru teza, restul prefer sa le iau de la biblioteca, ocupa loc temporar. Suntem doi filologi care ne-am unit bibliotecile dupa casatorie, am adus unde stam doar o miiiica parte, restul e la ai mei acasa, fosta mea camera s-a transformat intr-o biblioteca.

    Pe de alta parte, biblioteca de la noi cumpara multe carti noi si se tin la curent cu noutatile, ceea ce e foarte fain, gasesti relativ usor mare parte din ce apare nou.

    Cat despre carti, unele din recenziile tale mi-au deschis apetitul pentru scriitori care poate altfel n-ar fi primit atentie. Sunt tare curioasa ce carti ne vei propune in viitor! Mult spor la citit!

    • Da, am cont pe goodreads, ti-am dat add acum. 🙂
     Eu n-am fost la biblioteca din Iasi…de fapt n-am mai fost, ca in copilarie mai mergeam. Nu stiu daca aduc si carti noi, ar fi interesant de vazut. Oricum acum nu ar avea rost sa imprumut carti pentru ca am foarte multe pe lista “de citit”, majoritatea de la mama mea + mai imprumut de la prietene.
     Spor la citit si tie! 🙂 O zi frumoasa!

 2. Interesanta recomandarea. Incerc sa fac si eu rost de carte. Azi am inceput la radio sa citesc “O forma de viata” de Amelie Nothomb si nu m-am lasat pana cand nu am terminat-o. E foarte capitivanta. Revin cu o recenzie pe weekend. Ti-o recomand.

 3. Hmm… Ai învăluit finalul într-o perdea așa densă de mister, încât mai-mai că mă faci să încalc o regulă pe care mi-am impus-o, adică să nu caut pe net rezumatele la cărțile pe care încă nu le-am citit 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.