ultima-fugaraMama mea nu a fost prea încântată de această carte, cu toate acestea am luat-o cu mine în vacanţă. Eram sigură că Tracy Chevalier nu o să mă dezamăgească nici de această dată. Şi am avut dreptate, mi-a plăcut foarte mult cartea, este exact pe gustul meu. Nici prea greoaie, nici prea romantică, cu un pic de istorie şi adevăr în ea.

Trasee secrete, case conspirative, pedepse sîngeroase, ură şi răzbunare, iar pe dedesubt, ca un curent nestăvilit, dorinţa de libertate care ţine totul în mişcare. Aceasta este Calea Ferată Clandestină, o reţea secretă prin care negrii fugari ai Americii mijlocului de secol XIX sînt călăuziţi către libertate.

În acelaşi timp, de la est la vest se mişcă necontenit caravanele coloniştilor în căutarea unei vieţi noi. Iar la răspîntie, chiar în colţii de sălbăticiune tînără ai acestei ţări zbuciumate, nimereşte Honor Bright, o tînără quakeriţă forţată să-şi părăsească Anglia natală.

Singură printre oameni străini de sînge şi de suflet, într-o comunitate religioasă ce denunţă răul, dar nu-şi poate apăra principiile, într-o Americă în care viitorul şi prosperitatea se clădesc pe umerii sclavilor, nevoită să mintă şi să înşele pentru a salva vieţi care nu întotdeauna pot fi salvate, Honor Bright trebuie să descopere unde se află salvarea: în legătura forţată cu trecutul sigur şi familiar ori în desprinderea dureroasă şi dificilă.

Honor Bright este o tânără care face parte din secta quackerilor. Conform Wikipedia, Quaker este numele dat membrilor unei secte protestante, numite și Societatea Religioasă a Prietenilor, mișcare creștină înființată de puritanul englez George Fox la jumătatea secolului XVII. La începuturi, quakerii nu aveau preoți sau pastori și nici liturghii, deoarece credeau că Dumnezeu îl va inspira pe unul dintre membrii congregației să vorbească în numele lui. Secta a apărut în perioada revoluției burgheze din Anglia în rândul populației sărace din orașe. Quakerii nu recunosc tainele oficiate de preoți, riturile și clerul în general. Ei refuză prestarea jurământului și a serviciului militar.

După ce este părăsită de logodnicul ei, care se îndrăgosteşte de o fată din afara sectei, alege să plece cu sora ei în Statele Unite, la viitorul soţ al acesteia. Drumul cu vaporul este foarte greu, îi este permanent rău şi ajunge pe celălalt continent mai mult moartă decât vie, conştientă că nu va mai reuşi să mai parcurgă acest drum vreodată şi prin urmare nu se va mai putea întoarce acasă.

Pe drumul spre Ohio sora ei se îmbolnăveşte şi moare. Honor continuă drumul spre casa celui care trebuia să îi fie cumnat, conştientă că viitorul ei este incert şi pe mâna unor oameni de aceeaşi credinţă, dar pe care de-abia îi cunoaşte. Îşi face prieteni, ajunge în casa cumnatului, se căsătoreşte. În tot acest timp se descoperă pe sine şi învaţă să asculte de conştiinţă şi de credinţă, şi nu de frica şi prejudecăţile celor din jur.

Vă recomand cartea, acum este şi la reduceri în librării, o găsiţi la preţul de 15-20 lei.

2 Comments on Ultima fugară – Tracy Chevalier

  1. Da, si mie mi-a placut tare cartea.
    A fost o incantare sa-i urmaresc traseul lui Honor, sa citesc desore quakeri, despre situatia sclavilor de la 1850…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.