Am_fost_medic_laAuschwitz-Nyiszli_Miklos-Eminescu_29507-1024x768Despre Auschwitz şi atrocităţile care aveau loc aici s-au scris nenumărate cărţi. Cea mai cutremurătoare mi s-a părut cea scrisă de Eva Mozes Kor (povestită aici), care la 10 ani a fost deportată la Auschwitz, îndepărtată de părinţi şi supusă alături de sora ei geamănă la diferite experimente medicale de către doctorul Mengele. Însă şi biografia dr Miklós Nyiszli este la fel de şocantă.

Miklós Nyiszli a fost un medic evreu din Oradea, care în luna mai 1944 a fost deportat împreună cu soţia şi fiica sa de 15 ani la Auschwitz. De la sosire a fost îndepărtat de familia sa, a avut un fel de interviu cu Mengele (nu vreau să-i mai zic doctor, un doctor n-ar face ce a făcut el) şi i s-a atribuit poziţia de medic legist. Avea de făcut autopsii şi rapoarte, după care să discute cu Mengele şi eventual să pregătească cadavrele pentru ai fi arse la crematoriu sau pentru a fi expuse la muzeu.

Ca medic legist era încadrat în categoria Sonderkommando, compusă din prizonieri evrei care lucrau la crematoriu şi care în general se ocupau cu debarasarea de cadavre. Aceşti oameni erau bineînţeles obligaţi la o astfel de muncă, singura lor recompensă fiind un stil de viaţă mai bun ca în lagăre, cu îmbrăcăminte şi hrană corespunzătoare, dar cu promisiunea nespusă că nu mai au de trăit decât 4 luni. Da, membrii Sonderkommando erau periculoşi pentru că ştiau prea multe, de aceea după 4 luni erau ucişi şi înlocuiţi cu alţi prizonieri. Ei ştiau care le este destinul şi se împăcaseră cu el.

Miklós Nyiszli a locuit mai confortabil, a avut parte de hrană bună, de îmbrăcăminte corespunzătoare, aşa încât nu şi-a modificat aspectul exterior. În schimb a avut parte de un chin psihic de nemăsurat. A fost martor în fiecare zi la toate mizeriile care se întâmplau la Auschwitz. A văzut oameni ucişi în tot felul de moduri. A fost nevoit să consulte oameni înainte şi după moartea lor, ştiind ce îi aşteaptă. A făcut sute de autopsii unor oameni omorâţi de nazişti. A fost nevoit să găsească metode de preparare a cadavrelor pentru expunerea în muzeu, cum ar fi fierberea cadavrelor şi îndepărtarea cărnii de pe oase. A cunoscut oameni incredibil de cruzi, care omorau oameni nevinovaţi fără nici o remuşcare. A fost nevoit să salute şi să se poarte politicos cu nazişti care nici măcar nu-şi dădeau silinţa să împuşte mortal prizonierii înainte să-i arunce în flăcări, pentru a-i scuti de mai multă suferinţă.

Cartea nu este uşor de citit din acest punct de vedere. Nu-ţi vine să crezi că nişte oameni au fost în stare de un asemenea masacru, de astfel de crime executate fără pic de milă. Din când în când trebuia să-mi reamintesc în timp ce citeam că aceste lucruri chiar s-au întâmplat, citesc o biografie, nu ficţiune.

Însemnările medicului Miklós sunt de mare valoare, constituind parte integrantă a materialului acuzării la Procesul de la Nürnberg.

Recomand tuturor această carte. Nu se găseşte în librării, poate doar în anticariate, dar este disponibilă şi online, pe scribd.

47 Comments on Am fost medic la Auschwitz – Miklós Nyiszli

 1. Din cauza sinceritatii ca sa zic asa a celor implicate in asa ceva, a cartlor, filmelor, documentarelor, etc de genul acesta despre ororile nazismului atrocitatile comunistilor din lumea larga dar mai alles din Rusia nu prea au fost popularizate ba chiar sint bine ascunse si uite asa se repeat istoria de data asta inceputul aflindu-se in est nu in vest. Ai citit “Arhipeleagul gulag”, ceva de Paul Goma (la una din carti mi-a venit sa vomit din felul cum descria o bataie la securitate)?

  • Nu, n-am citit, multumesc pentru recomandare! O sa caut sa citesc si despre faptele comunistilor, intr-adevar, nu au fost la fel de “promovate”, ca sa spun asa.

 2. Buna
  M-ar interesa si pe mine aceasta carte.
  V-as ruga sa imi trimiteti pe email modul cum o pot procura.
  O zi buna
  Adrian

 3. Buna, caut cartea asta in format electronic de mult timp. Poti sa imi dai un link sau ceva de genu unde o pot gasi? Multumesc mult.

 4. de foarte mult timp vreau sa citesc aceasta carte, dar nu am gasit-o nicaieri….as aprecia mult daca mi-ai trimite link ul

 5. Imi poti trimite si mie un e-mail unde pot sa gasesc cartea Am fost medic la Auschwitz?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.