Am citit acum ceva timp descrierea cărții și mi-am dorit mult să reușesc să o citesc. Știam că acțiunea se petrece în Germania, în vara anului 1945, așa că nu mă așteptam la o lectură despre bucurie și voie bună, dar nu m-aș fi așteptat să-mi lase un gust atât de amar. Nu mă înțelegeți greșit, este o carte foarte bună, însă în cele 365 de pagini nu am găsit nici măcar o umbră de fericire.

La începutului cărții ni se prezintă viața lui Helene și a fiului său, Peter. O viață grea, plină de neajunsuri și traume, într-o perioadă de război. Foametea, violurile, morțile sunt la ordinea zilei, însă cei doi încearcă să treacă cu curaj peste toate. Până când Helene îl abandonează pe Peter pe o bancă din gară. În acest punct eu chiar am crezut că s-a rătăcit de el, am crezut că în continuare voi citi despre cum cei doi ajung să se regăsească, dar nu, autoarea ne duce înapoi în timp, pentru a afla mai multe despre Helene.

Helene și Martha sunt rezultatul căsătoriei unei evreice cu un german. Tatăl pleacă la război, mama înnebunește din cauza pierderii mai multor sarcini. Cele două fete încearcă să se descurce cum pot în aceste timpuri, învață, lucrează foarte mult, țin toată casa, au grijă de mama și apoi de tatăl, întors bolnav. După ce tatăl moare se ivește o oportunitate: cele două pleacă la Berlin, la o verișoară de-a mamei, Fanny. Aici au parte de o altă viață, mai mulți bani, distracție, prima iubire pentru Helene. Însă Carl moare chiar înainte de căsătorie iar Helene ajunge să-l cunoască și să se mărite cu Wilhelm, un nazist care o credea virgină. După noaptea nunții, Wilhelm își dă arama pe față, nu o mai suportă pe Helene, o tratează ca pe o sclavă, doar pentru că i-a făcut rost de acte care să demonstreze că e de rasă pură. Helene naște un copil dar Wilhelm nu este foarte impresionat, îl consideră doar o nouă gură de hrănit. Deja am spus prea multe, pentru mai multe detalii și deznodământ vă invit să citiți cartea. Veți afla și ce s-a întâmplat până la urmă cu Peter, după ce a fost abandonat la gară.

Eu am cumpărat cartea de pe Elefant.ro, la o promoție (40% reducere + 10% reducere pentru că am card de fidelitate) cu 17.5 lei (preț întreg: 35 lei).

5 Comments on Femeia din amiază – Julia Franck

  1. Nu știu, cred că ți-am mai recomandat-o, dar dacă ți-a plăcut, merită să încerci și „Zăpezile albastre”, de Piotr Bednarski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.